Tuesday, September 25, 2012

:: Syukur , Aku masih punya ketabahan...



As salam...

Sekian lama aku menyepi dari laman ini.. Bersendiri untuk seketika.. Mencari kekuatan diri tika banyaknya dugaan yang mendatang..

Allamdullilah... biar gelora dan badai belum surut, tapi aku diberi ketabahan, ketenangan dan kekuatan dalam menongkah arus..

Sering sendiri dalam diamku, tertanya-tanya , bilakah semua ini akan berakhir? 
Bilakah gelora akan surut?

Syukurku pada Yang Maha Esa, sungguhpun aku sering lalai dan leka, tetap jua aku dalam lindunganNya, diberi ketabahan yang bukan sedikit... 







Friday, June 22, 2012

Tuesday, June 19, 2012

:: Apa sebenarnya...


Bukan nak fikirkan yang bukan-bukan.. Tapi terdetik dihati , ada sesuatu yang tak kena dengan hidup aku sekarang dengan apa yang sedang belaku..

Aku was-was.. Apakah masih ada sihir untuk memusnahkan rumahtangga orang? Ya allah, aku mohon ini cuma andaian aku..
subhanallah... Astagfirrullahalazim... 

Dalam setahun kebelakangan ni, aku sering mimpi ular.. macam-macam aku mimpi ular.kena patuk, kena kejar, kena belit..
Satu mimpi aku pernah kongsi kat entry ini..
 Tapi aku tak fikir lebih-lebih masa tu.. 

Dan sekarang, lepas satu , satu benda yang jadi.. yang boleh buat hati aku kata, ini diluar kebiasaan..

Entah la, agaknya ini satu lagi dugaan Allah untuk aku.. 




Monday, June 18, 2012

:: Stress..




Stress sangat-sangat..
Mood down sungguh-sungguh..
Air mata jadi peneman lagi.
Betullah.. Aku tak kuat pun.
Aku kalah sebelum sempat berjuang..
Aku ketinggalan waktu..
Aku yang patah terluka. Rebah tersungkur ..

Aku lelah dalam memburu kasih sejati..
Aku yang hilang arah dalam berjuang ..
Silap perhitungan kah aku?
Tolong ajarkan aku teman...
Aku lelah sendiri .... sendiri aku tewas... sendiri aku lemah...



Allah tak akan bagi ujian dan dugaan diluar kemampuan hambanya..






Sunday, June 17, 2012

:: Puas ,lega,...




Hari ini dalam sejarah untuk aku.. Tak pernah sebelum ni aku seberani, setekad dan berterung terang macam ni ...  Lega.. memang sangat lega.. biar tak dapat apa yang aku nak.. tapi aku lega, aku puas sebab dah tercurah walaupun sikit.. 

Dah banyak kali aku beralah . Dah banyak benda yang aku pendam.. Dah lama aku berdiam . Dah lama aku  hanya memandang apa yang orang buat kat aku.. 

Dan hari ini, aku puas.. dan keazaman aku hari ini, aku akan pertahan kan apa yang sepatutnya... Aku tak ingin menangis sendiri lagi ... Aku ingin bangun mengorak langkah , biar pun goyah, biarpun sakit,aku telah bersedia.. 

Ya Allah, tabahkan hati ku , penuhkan kesabaran didadaku.. Permudahkan segala urusanku... Jika benar dia  masih lagi jodohku, dekatkan hati kami, jauhkan mata-mata yang berniat jahat, dan jika benar jodohku sampai disini, kau tabahkan hatiku, kau jauhkanlah hati kami, kau permudahkan segala urusan.. Amin..


p/s:- aku tutp comment untuk post ni.. Aku mohon semua rakan2 yang menbaca posting ni,doakan aku..


Thursday, June 14, 2012

:: Cinta facebook...




Persoalan yang mudah. Jawapan yang rumit. Apa kata korang semua. Mari kongsi sama-sama kalau sudi.

Semua ada facebook kan. Boleh bilang dengan jari siapa yang tak de.. Boleh ke? boleh la kut...Kisahnya begini.. errr...tak reti nak huraikan la pulak...hadoiii...

Ringkaskan cerita , cinta facebook. Anak gadis dengan suami orang.. bercinta hanya difacebook..dan kemudiannya melarat ke sms dihenpon.. tapi tak pernah berjumpa.. sebab jauh, sorang di malaysia, sorang di indon..cuma sms jiwang-jiwang, rindu-rinduan...

Persoalannya yang bermain diminda, siapa harus disalahkan? Sisuami atau sigadis itu ? Salahkan sisuami yang gatal  iye lah jugak, salahkan sigadis yang melayan atau menggoda sisuami?

Difacebook sisuami dah terang-terang statusnya "married with..." . Dan photo keluarga berlambak kat "photo"..

Jadi, sigadis kah yang gatal, sengaja membuat huru hara rumahtangga orang atau sisuami yang terlalu pandai menabur ayat power?




pst, jangan tanya aku siapa sisuami itu dan sigadis itu.. kamu-kamu yang pernah terlibat dengan suami orang, fikirlah, kamu juga perempuan.. jika perempuan tak memahami hati perempuan, siapa lagi...
lainlah kalau memang ditakdirkan kamu berjodoh dengan suami orang..
hanya Allah yang menentukan...






Wednesday, June 13, 2012

:: Wordless Wednesday .. 1





Hanya kita yang tahu erti bahagia.. Tak sama bahagia kita dengan bahagia orang lain..Ada bezanya.. Syukurlah dan berbahagia kita seadanya kita.. 



Tuesday, June 12, 2012

:: kena paku la pulak...



kaki Afiq kena paku..teruk jugak la.. betul-betul kat tapak kaki..

Tapi dah spesis ta reti duk diam, tak boleh jalan, dia merangkak.. memang tak duk diam..

Sekolah nampak gaya nya cuti dulu untuk 2-3 hari...

Susah jugak nak layan kerenah dia bila dia sakit nih... mengada-ngada lebih la pulak.. layan je lah...




broadband slow giler, tak boleh nak blogwaking buat masa ni.. boring jugak...


Thursday, June 7, 2012

:: Diam....

Diam...

Sering kali aku terdiam dalam banyak hal..
Hal yang tak pernah aku redha..
Seringkali "diam" aku disalah erti..

Entah..
Penat.

Syhhh... aku memang penat..

Jalan aku lalui masih berliku
Mana arah harus dituju, aku masih buntu..
Masih berada disimpang jalan..
Kiri dan kanan, harus kemana aku?


Diam aku bukan kalah...
Diam aku bukan rela...

Diam aku mencari ketenangan
Diam aku menjunjung maruah
Diam aku menahan duka
Diam aku kerana hati-hati kecil itu, perlu aku bajai...




:: Dah ok ..





Komputer rosak.. baru ok.. baru boleh update blog.. 




Wednesday, May 30, 2012

:: Chim Chum @ Food Village..

As salam...

Lama dah tak update story pasal makan-makan kan.. Ni pun pergi masa pregnant ari tu.. Teringin nak makan sebab adik-adikku asyik duk citer pasal stramboat Chim Chum ni je... Akhirnya aku paksa depa semua bawak aku pi sana.. 

Gambar tak banyak sebab orang ramai + aku busy duk makan... 

Food Village ni kat Kelantan .. KB kalau tak silap aku la... Aku confuse antara KB atau Wakaf Che yeh... Aku tau makan je... 

Steamboat dia sedap.. boleh panggang atau dimasak sup... Makanan lain pun ada. Laksa lemak, Laksam, somtam, Mee celup... 

Tapi kat sini yang aku kurang berkenan adalah servis dia tak berapa nak ok..Bukan apa, pekerja dia lambat tambah stock makanan yang dah habis tu.. dah la tambah sikit-sikit... orang dah la ramai.. Bila lambat, dah jadi macam kena berebut pulak dah... 


Pintu gerbang Food Village ni... parking problem sebab tempat ni tepi jalan  , parking yang diorang sediakan boleh muat dalam 5-6 buah kete je... jadinya kalau time orang ramai tu, kena jalan jauh sikit la...


Boleh dipanggang atau dimasak dalm sup tu.. sedap ... sebab dia perap dengan rempah...


Dah habis licin... tak sempat nak snap lebih-lebih...




:: Permata hati baru ..


As salam...

Permata hati baru aku.. dah masuk 3 bulan pun.. hari ni baru nak tunjuk muka.. Asyik tangguh je nak buat post pasal budak kecik ni yang aku namakan, Amisha Nur Zulaikha..

Hari pertama dia melihat dunia.. Nyenyak tidur.. 


Afiq paling excited dapat baby baru.. Suka dia.. Siap minta 2 lagi..

Tak ada apa yang aku harapkan melainkan kesihatan yang baik.. Dan satu harapan aku , agar aku dapat memberi didikan yang sempurna untuk mereka nanti.. Dan anak-anak ku membesar menjadi orang-orang yang beriman... 




Sunday, May 27, 2012

:: Aku rindu dia ..




Aku rindu dia.. Aku rindu mereka-mereka yang pernah menghiasi hari-hari suka dan duka aku.. Sungguh, aku rindu kamu-kamu semua...

Paling ku rindu, dia yang jauh dimata... Semoga dia juga merinduiku...
Dear, semoga dikau tak pernah berubah dari sejak hari pertama kita berkenal mesra...


~ mood : rindu, sebab tadi teman lama telefon setelah kian lama menyepi ~


Saturday, May 26, 2012

:: Harumnya ...




Aku suka bau rumput... harumnya memang semulajadi... rasa segar. Lagi-lagi kalau rumput baru dipotong.. ermmm, semerbak harumnya.. 

Pagi tadi abah potong rumput.. Aku buka semua tingkap rumah. Biar harumnya yang segar tu meresap masuk kedalam rumah.. Biar kesegaran terasa..

Kawan aku kata , aku macam kambing, suka rumput... biarlah.. yang penting, bau rumput tu buat jiwa aku rasa segar, nyaman, tenang...





Friday, May 18, 2012

:: "1st Giveaway By Iena Eliena"..



As salam...

Hari ni jadi rajin nak join GA dari Eina Eliena ... Tambah pulak hadiah nya memang meletop...

Kalau nak join , redahlah blog cik Iena ye...klik kat gambar atas...

Saya join sebab Cik Iena yang invite sendiri, tak ada orang tag saya pun..:)

Semua syarat2 dah buat... Harap ada rezeki nak menang hadiah2 ni :-



Top Referral 
- Busana Muslimah daripada
Muslimah Couture Online Boutique
Bernilai RM 100 ++
- Sehelai Tudung Bersulam Manik
By Cik Iena
Tempat Pertama
- Domain + own domain email selama setahun
by Nahrinet
- Busana Muslimah Daripada
Muslimah Couture Online Boutique
Bernilai RM 200 ++
- Dua Helai Tudung Bersulam Manik
By Cik Iena
- 1x Make over By cik iena (event/bertunang/nikah/bersanding)

Tempat Kedua
-Busana Muslimah Daripada
Muslimah Couture Online Boutique
Bernilai RM 200 ++
- Sehelai Tudung Bersulam Manik
By Cik Iena
- 1x Make over By cik iena (event/bertunang/nikah/bersanding)

Tempat Ketiga
-Busana Muslimah Daripada
Muslimah Couture Online Boutique
Bernilai RM 100 ++
- Sehelai Tudung Bersulam Manik
By Cik Iena
- 1x Make over By cik iena (event/bertunang/nikah/bersanding)

Aku nak tag mereka2 ni untuk sama2 memeriahkan lagi GA ni..:-

Mama Gee
Kancil
ecah
ciktom
lina

dan semua yang baca entry ni..:)



Wednesday, May 16, 2012

:: Bersiaran lagi...


Seminggu lebih rasanya aku tak update blog... computer rosak .. baru ok je ni.. 

Ada cerita nak dikongsi tapi bila nak taip, lupa terus... 


Hati tengah tak keruan.. tak tenang... tengah fikir apa harus dibuat....strategi apa nak diguna pakai.. 

Macam nak berperang la pulak.. tapi itulah, peperangan untuk memenangi kebahagian... semoga aku berjaya... 





" Lebih baik aku menangis kerana kamu berterus terang daripada aku tersenyum tapi kamu berbohong"


Thursday, May 3, 2012

:: Al fatihah.. bob kuman..


Salam...

Dapat berita dari facebook rakan, Bob kuman dah kembali ke rahmatullah.. 

Al fatihah untuk arwah.. semoga rohnya  dirahmati dan dikalangan orang-orang beriman..





:: Buang word verify kat comment ...



Tutorial ni untuk Amirah.. Dia minta tolong ajarkan cam mana nak buang word verify kat comment tu.. 

1) step ni untuk yang lama punye version.. Tak tau la Amirah pakai yang version lama atau baru..

Aku tak pandai nak terangkan detail.. So, boleh tengok kat gambar bawah ni..lagi senang kan..


 1. Sign in dulu.. pergi kat dashboard.. Klik kat setting.. 


 2. Lepas tu klik kat comment..



3. Bila klik kat comment tu, akan keluar banyak benda kan, scroll bawah sampai jumpa Show word verification.. Ha, kat situ klik "no".. Tengok gambar atas untuk lebih faham.. 
Lepas tu, boleh save.. 



2) Step ni pulak untuk version baru..kalau tak silap aku la..


1. Tengok je gambar atas tu.. tak nampak klik gambar untuk besarkan..:)



2. klik kat Post and comment tu..


3. bila dah klik akan keluar macam gambar atas .. Cari show word verification.. kat situ klik la "no"..
Ha, dah sudah save la setting tu...

ok Amirah, ini je yang saya boleh bantu.. harap dapat membantu la kan.. 



Tuesday, May 1, 2012

:: 'Thank You Cikgu! Giveaway by Mala Nasohah'..




Petang-petang begini terasa rajin lak nak join GA..  Dianjurkan oleh cik mala sempena hari guru nanti.. 

Antara syarat penyertaan adalah kena buat ucapan terima kasih pada guru tersayang..

Syarat lain sila ke blog cik mila ...

saya tag semua orang yang baca n3 ini... :)
Nak join, klik gambar kat atas..

ok, ini ucapan saya untuk cikgu yang pernah mengajar saya..


Assalamualaikum, 
Buat cikgu yang pernah mengajar saya mengenal huruf, mengenal warna, mengenal liku-liku hidup alam persekolahan, terima kasih tidak terhingga saya ucapkan..
Cikgu ibarat ibu dan bapa saya disekolah. Tabah dan sabar melayan karenah yang bermacam ragam. Tekun dan penuh azam mendidik saya dan rakan-rakan untuk menjadi orang berilmu..
Jasa cikgu takkan mampu terbalas oleh kami, anak-anak murid cikgu. Dan cikgu tak pernah minta balasan.. Memang cikgu dapat gaji setiap bulan... tapi gaji cikgu masa tu untuk ajar kami waktu persekolahan tidak termasuk kelas tambahan yang cikgu buat lepas waktu sekolah.. 
Cikgu tak pernah merungut bila kami minta adakan kelas tambahan.. Cikgu tak pernah minta bayaran..
Cikgu tak marah bila kami ketuk pintu rumah cikgu bila tiba musim nak exam.. Cikgu jemput kami masuk dengan senang hati...Cikgu siap sediakan kami makanan... 
Terima kasih cikgu...



Monday, April 30, 2012

:: Selamat Hari Buruh ...







 Selamat hari buruh kepada semua sahabat dan rakan taulan yang berkerja... 

errr, rasanya semua kerja kan, surirumah pun kerja jugak, dapat "gaji" dengan tidak je.. kalau surirumah tak kerja, siapa yang duk buat kerja kat rumah tu ?

So, selamat bercuti untuk semua orang...



:: Segmen : Miss Z Cari Blogger ..





 Jom Join segmen Miss Z, berminat nak join klik je lah gambar kat atas tu.. 

Miss Z cari blogger nama segmennya.. menarik kan segmen tu.. blogger cari blogger.. boleh kenal lebih ramai lagi blogger, tambah kenalan di alam maya ni... 


tarikh tutup segmen 6 may 2012, jam 11.59malam...