Wednesday, December 29, 2010

:: Kita amalkan bersama...

Ramai ibu bapa kadang-kala terlalu tertumpu dengan tugas seharian sehingga lupa untuk menasihati anak-anak ketika anak sedang tidur.

Ini ada satu petua :-

1.setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2.membaca surah al fatehah 1 kali, alam nasyrah 1 kali

3.bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4.apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5.ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Cubalah petua itu dan insya allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri.

Selamat mencuba......

5 comments:

 1. no.3 betul ke? bercakap time anak tgh tido?

  ReplyDelete
 2. perkongsian yang bagus... bemanfaat.. saya penah jugak terbaca atau terdengar la.. tapi tak igt... waktu anak baru tido tapi tak nyenyak lagi... bg kata2 nasihat.. motivasi.. mengaji ke.. bagus kepada anak2...

  ReplyDelete
 3. eh yer ke fiq????
  1 info nie thanks yerrrrr

  ReplyDelete
 4. manna_salwa, tq sudi baca ye..

  aibaks, betul..sy pernah praktis kan kat ank sy, mmg nampak hasilnya..

  en.mamat, btl tu, sebelum anak tu btl2 lena, tidur2 ayam..

  angah, iyeee...cuba la..

  ReplyDelete

:: Apa kata hati ..